Aletheia sözcüğü unutulmuş, üstü örtülü olanın açığa çıkartılması anlamına gelir. Felsefe literatüründe hakikat olarak anlamlandırılır. Lethe sözcüğünün olumsuzlamasından türetilmiş olan Aletheia’nın aynı zamanda Antik Yunanda mitolojik anlamda bir karşılığı vardır. Yeraltı dünyasının tanrısı olan Hades’in ölülerin ruhları Lethe nehrinden suyu içtiklerinde önceki yaşamlarına dair her türlü bilgiyi unutulmasını sağlar.
Hakikat Aletheia’dır. Üzeri örtülmüştür. Gizlenmiştir. Saklı olan gerçek yaşamın ta kendisidir.
Saklı olan başka şekillere bürünerek ortaya çıkar. Başka bir anlamda kendi saklayarak kendini açığa çıkarır.
Unuttuklarımızın hatırlanışı ise gizlediğimiz, bastırdığımız, tahammül dâhi edemediğimiz, ortaya çıkmasına asla izin vermediğimiz o yanımızla ilgili yanı bilinçdışının belirişiyle ilgilidir. Hatırlama yeniden anlama ve anlamlandırmadır. Hatırlama eklemedir. Unutuşun yeniden hatırlanması kendi özünü yeniden ve başkaca anlamlandırması ve yorumlamasıdır. Bu başlı başına bir yol ve bir öyküdür. İşte terapi bu yollardan ve bu öykülerden biridir.
Psikanaliz, unutmuş olanı yeniden hatırlama olanağını sağlar. Diğer bir ifadeyle ölüyü yeniden diriltme ve o dirilene yeniden yeni anlam ve yorum getirme olanağı sağlar. Psikanaliz, olabildiğince ele almaktan kaçtığımız, görmek istemeyeceğimiz, duymak istemeyeceğimiz zor sorunların bizi dürtüp onlarla karşılaşabilme cesareti gösterir. Ve psikanaliz örtülü olanın tüm çıplaklığıyla ortaya çıkmasını sağlayan soruları sormakla ünlüdür. Varoluşçuluk ve Varoluşçu felsefe, yaşamlarımızın, isteklerimizin ve fırlatıldığımız bu dünyadaki yerimizle ilgili soru sorabileceğimiz en derin sorunlara odaklandığı içinde gerçekten de çok kıymetlidir.
Benimsediğim Varoluşçu Psikanalitik Psikoterapi sürecinde, her iki tarafında inanabileceği bir kültürü inşa etmektir. Bu kültürün temeli Aletheia'dır.
Commenti